top of page
  • Writer's pictureMarianne Särkiniemi

Viikon vinkki - Myönteinen minäpuhe

Viikon puheenaiheena ja pohdinnassa on tällä kertaa myönteinen minäpuhe. Olen viime päivinä havahtunut siihen, että olen syyttä sättinyt itseäni asioista, joihin en oikeasti voi edes vaikuttaa. Paisutellut asioita ja nähnyt liikaa uhkakuvia. Aika pistää stoppi tälle.


Minäpuhe on sisäistä dialogia, joka tapahtuu usein tiedostamatta. Minäpuhe määrittää usein sen, kuinka reagoimme tai toimimme tietyissä tilanteissa.On liian helppoa takertua negatiivisiin sanoihin ja tekoihin, joita epäilijät ovat sinuun kohdistaneet. Työssä, koulussa tai vapaa-ajalla, kun osaamistasi tai sinua itseäsi on kyseenalaistettu. Kun haluaisit tehdä jotain uutta, mielessäsi kaikuu nämä ikävät muistot. Negatiiviset ajatukset ja muistot ruokkivat vihaa, pelkoa, toivottomuuden tunnetta ja syyllisyyttä. Negatiivinen minäpuhe latistaa ja vie voimavaroja. Se jarruttaa sinua eikä vie eteenpäin.

Elämässä ei selviä kolhuitta ja haasteita riittää kaikille. Positiivinen minäpuhe auttaa näkemään ne valon pilkahdukset, pysymään liikkeessä ja ylittämään esteitä, kun niitä tulee tiellesi. Se auttaa löytämään positiivisuuden, onnen ja ilon vaikeissakin tilanteissa.


Opetellaan tunnistamaan negatiivinen minäpuhe. Täyttyykö joku alla olevista tunnusmerkeistä?

  1. Teet asioista henkilökohtaisia ja syytät itseäsi kaikesta. Myös asioista, joihin et itse voi vaikuttaa.

  2. Suurentelet asioita mielelläsi, ylianalysoit ja jäät vellomaan negatiivisiin tunteisiin. Lähestyt asioita negatiivisesta näkökulmasta ja sivuutat positiiviset asiat.

  3. Odotat aina pahinta (tähän sopii hyvin sanonta "pessimisti ei pety"), etkä anna järkisyille sijaa.

  4. Olet ehdoton ja maailmasi on mustavalkoinen. On joko hyvää tai pahaa, mustaa tai valkoista. Välimaastoa ei ole.

Muutaman esimerkin avulla on helpompi valottaa, miltä negatiivinen minäpuhe kuulostaa.


Negatiivinen minäsi: Jos muutan mieleni, kaikki pettyvät minuun.

Positiivinen minäsi: Minun täytyy kuunnella itseäni. Tarvitset nyt lepoa ja peruutan osallistumiseni tilaisuuteen. Muut ymmärtävät kyllä.


Negatiivinen: Se oli hirveää! Miksi edes menin sinne... Epäonnistuin ja nolasin itseni.

Positiivinen: Olen ylpeä itsestäni ja siitä että olin rohkea ja yritin!


Negatiivinen: Olen aina ollut ylipainoinen. Mikään ei tule muuttumaan, en jaksa edes tehdä asialle mitään.

Positiivinen: Olen voimakas ja vahva. Haluan tulla kuntoon voidakseni hyvin ja pysyäkseni terveenä.


Negatiivinen: En ole ikinä koittanut sitä harrastusta. Olen varmasti huono siinä. En halua nolata itseäni.

Positiivinen: Mikä mahtava mahdollisuus oppia uutta! On hauska kokeilla uusia asioita ja oppia muilta.


Mikäli huomaat turhan usein puhuvasi itsellesi negatiiviseen sävyyn niin älä vielä lannistu. Positiivista minäpuhetta on mahdollista harjoitella!Kolme askelta kuinka pääset eroon negatiivisesta minäpuheesta:


  1. Opi tunnistamaan tilanteet, joissa negatiivinen minäpuhe ottaa vallan. Mitä sisäinen äänesi sanoo? Tutkaile tai kirjoita ylös tuntemuksiasi

  2. Haasta itsesi ajattelemaan toisin. Kun tunnistat tilanteen jossa soimaan itseäsi, pysähdy. Mieti, onko negatiivisille tunteillesi mitään järkisyitä? Mitä sanoisit ystävälle, joka on samanlaisessa tilenteessa kuin sinä nyt? Kuinka voisit muuttaa negatiivisia tuntemuksia?

  3. Muuta negatiivinen puhe myönteiseksi! Tee lista asioista, joissa olet hyvä ja joista pidät itsessäsi. Voit kysyä myös läheisiltäsi, mitkä ovat hyvät puolesi. Ympäröi itsesi positiivisilla ihmisillä, jotka kannustavat ja nostavat ylös, sillä tunteet tarttuvat. Muistele onnistumisen hetkiä ja tilanteita, joissa olet ollut itsestäsi ylpeä. Voit myös kokeilla kiitollisuuspäiväkirjan pitämistä.


Kiitoksena siitä, että alat puhumaan ystävällisemmin itsellesi, on listalla monia terveyttä edistäviä seikkoja. Positiivinen minäpuhe:


- Nostaa mielialaa ja itsetuntoa

- Tyytyväisyys omaan elämään lisääntyy

- Voit henkisesti paremmin

- Stressi vähenee

- Sinusta tulee itsevarmempi, tuottavampi ja motivoituneempiKeskitytään siis puhumaan itsellemme hyväksyvästi ja arvostavasti! Kaikki soimaavat sanat, kuten ruma, tyhmä tai lihava ovat ehdottomasti kiellettyjä. Meissä kaikissa on paljon hyvää. Korostetaan positiivisia puolia ja keskitytään menemään eteenpäin!


-Marianne

bottom of page