Marianne Särkiniemi
Viikon vinkki - Hyvinvointia hyötyliikunnalla
Hyötyliikunta, perusliikunta tai arkiliikunta, rakkaalla lapsella on monta nimeä! Kaikki ne tarkoittavat kuitenkin samaa asiaa, eli toimintaa, joka hoituu päivittäisten toimintojen ohella ikäänkuin itsestään, kuten kauppaan käveleminen.
Lasketko arkena puuhailemasi askareet liikunnaksi tai ajatteletko sen edistävän hyvinvointiasi? Olen itsekin sortunut vähättelemään hyötyliikuntaa, sillä eihän se tunnu edes urheilulta. Ei välttämättä tule hiki, eikä lihakset kipeiksi. Askeltavoitteet tuntuvat turhalta saarnaamiselta ja autolla pääsee kätevästi ovelta ovelle kun keli on huono.
Ei ihan näin! Arkiliikunnan osuus kaikesta liikkumisesta on MERKITTÄVÄ ja etenkin painonhallinnassa sillä on suuri vaikutus. Esimerkiksi kaksi tunnin salitreeniä viikossa on ajallisesti vain 1,78% koko viikon hereilläoloajasta! Jätätkö urheilun näiden varaan?
Me tarvitsemme salitreeniä, mutta se on vain pieni osa kokonaisaktiivisuutta. Mieti seuraavaksi, kuinka suuri osa viikostasi kuluu matkojen taittamiseen kävellen tai pyöräillen, koiran lenkitykseen, lasten kanssa leikkimiseen, kotitöihin, auton pesemiseen, halkojen hakkaamiseen, lumen lapiointiin, seisomatyöhön, portaiden kiipeämiseen tai muihin päivittäisiin aktiviteetteihin? Toivottavasti paljon enemmän!
Juuri nämä pienet valinnat on niitä, joiden avulla voit merkittävästi parantaa omaa hyvinvointiasi pienillä teoilla päivittäin. Terveyshyötyjä saavutat jo puolen tunnin päivittäisellä annoksella hyötyliikuntaa.

Miten sinäkin hyödyt arkiliikunnasta?
Mieli pysyy kirkkaana ja ajatus juoksee, kun pidät kropan ja aineenvaihdunnan liikkeellä myös pitkin päivää!
Säännöllinen liikunta ja aktiivinen arki auttavat ehkäisemään useimpia kansansairauksia (sepelvaltimotauti, tyypin 2 diabetes, ylipaino, sydän- ja verisuonisairaudet, korkea verenpaine, masennus), sekä tuki- ja liikuntaelimistön rappeutumista.
Luusto ja nivelet vahvistuvat kun ne saavat rasitusta
Kevyt liikunta etenkin illalla voi parantaa unen laatua
Psyykkinen hyvinvointi lisääntyy, tunnet olosi virkeämmäksi ja jaksat paremmin
Verensokeri pysyy tasaisempana ja ruokahalu normaalina (istuminen heikentää elimistön kykyä säädellä vedensokeria)
Aikamoinen lista, eikö? Vaikka et kuuluisi riskiryhmään ja kansantaudit tuntuvat kaukaiselta uhalta, hyötyy hyväkuntoinenkin arkiliikunnasta!

Mistä lähteä liikkeelle?
Itse haluan aamulla kävellä edes osan matkasta töihin, jotta mieli virkoaa ja saan kunnon energiaboostin päivään. Uni maistuu kun illalla on käynyt rauhallisella lenkillä metsässä ja aineenvaihdunta toimii kun vältän passiivisuutta. Ehkä suurimman hyödyn kävelystä olen saanut siitä, että niska- ja selkäkivut ovat kadonneet.
Aloita pienestä ja aseta itsellesi tavoitteet. Tällä viikolla 5000 asketa päivässä, sitä seuraavalla 5500 jne., kunnes 10 000 askeleen raja on täynnä. Eikä tähän tarvitse lopettaa! Tee periaatepäätös, että valitset aina hissin sijasta portaat. Nouse jaloittelemaan työpaikalla puolen tunnin välein. Kävele salille, töihin, lounaalle ja kauppaan (tai ainakin jonnekin niistä). Sovi kahvitreffien sijasta kävelytreffit, riehu lapsien kanssa ulkona ja tee muutama kyykky imuroinnin ohessa.

Kun nouset istuma-asennosta ylös, energiankulutus kasvaa välittömästi 13 prosenttia. Samalla reisilihasten aktiivisuus lisääntyy 200 prosenttia. Pienilläkin valinnoilla on siis suuri merkitys.
Nykyään on saatavilla paljon apuvälineitä ja sovelluksia, joilla mitata päivittäistä aktiivisuutta. Parhaimmillaan ne antavat informaatiota, motivoivat liikkumaan ja kertovat sinulle edistymisen! Vaihtoehtoja riittää, kuten puhelimeen ladattavat sovellukset, urheilukellot, älysormukset, aktiivisuusrannekkeet, askelmittarit jne.!

Nyt mieti, millä sinä aiot aloittaa? Jäätkö pari pysäkkiä aikaisemmin bussista? Vaihdat hissin portaisiin? Kävelet salille? Olisi ihana kuulla teidän omista kokemuksista, miten olette onnistuneet lisäämään arkiliikuntaa päiviinne! Jaetaan hyvät kokemukset eteenpäin!
-Marianne