top of page
  • Writer's pictureMarianne Särkiniemi

Miten aloittaa urheilu tauon jälkeen?

Treeneistä saattaa tulla taukoa monestakin syystä. Flunssa, elämäntilanne, motivaatio, loukkaantuminen, raskaus tai pidempi lomamatka on tuonut treeneistä taukoa. Pieni tauko voi tehdä toisinaan jopa hyvää, mutta mikäli tauko on päässyt hieman venähtämään useamman viikon mittaiseksi, kannattaa uudelleen liikkeelle lähdön kanssa ottaa kevyesti. Alla muutama vinkki, miten saat taas sporttisen elämäntavan käyntiin!Aloittaminen vaatii päättäväisyyttä


Kun aloitat kuntoilun tauon jälkeen uudelleen, ensimmäinen kuukausi vaatii sisua. Rutiinit täytyy luoda uudestaan. Ennen kuin urheilusta tulee taas normaali rutiini, voi liikkumaan lähteminen tuntua olevan työn ja tuskan takana. Tee aloittamisesta helpompaa suunnittelemalla jo etukäteen, mitkä ovat treenipäiväsi ja pidä niistä kiinni.


Paluu salille, lenkkipolulle tai vaikkapa luistimien päälle voi tuntua turhauttavalta tauon jälkeen. Voima, nopeus ja ketteryys tuntuu kadonneen. Vaikka heikentynyt kuntotaso saattaisi lannistaa, älä luovuta! Vanha kunto ja taidot nimittäin tulevat takaisin nopeammin kuin ensi kertaa niitä kartuttaessa.Monet tietävät nerokkaan lihasmuisti-ilmiön. Viime treeneistä voi olla kulunut jo hyvä tovi. Viikkoja, kuukausia, jopa vuosia. Kun aloitat uudestaan, on kehittyminen huomattavasti nopeampaa kuin ensimmäisellä kerralla. Painot nousevat treeni toisensa jälkeen ja askel rullaa kevyemmin kerta kerralta.


Lihasmuistia on tutkittu niin ihmisillä kuin jyrsijöilläkin ja siihen vaikuttavat hermostolliset, että motoriset syyt. Lihasmuisti voi kestää jopa 15 vuotta, mahdollisesti pidempäänkin. Toivottavasti tauko ei ole ihan näin pitkäksi venähtänyt, mutta lohdullinen tietoa kuitenkin on, että aiemmin harrastettu liikunta hyödyntää vuosienkin päästä.
Älä ahnehdi kaikkea kerralla


Vaikka tauon jälkeen nousee houkutus laittaa koko elämä uusiksi, aloittaa päivittäiset treenit ja pistää elintavat uuteen uskoon, niin kannattaa aloittaa silti maltilla.


Älä hyppää suoraan painoihin tai treenimääriin joista ennen lähdit, vaan pudota ensimmäisillä kerroilla ja ensimmäisinä viikkoina reilusti treenitehoja ja ala nostaa niitä pikkuhiljaa. Kiitos lihasmuistille, joka auttaa palaamaan lähtötasoon verrattain nopeasti. Liikunnan aloitus pysyy myös mielekkäämpänä, kun pääset vielä seuraavanakin päivänä sängystä ylös.Ole armollinen itsellesi


Ennen aktiivisesti liikkunut huomaa kunnon heikentymisen ja kunto tuntuu romahtaneen. Muista silti olla armollinen itsellesi ja muistuta itseäsi siitä, että säännöllisellä ja järkevällä tekemisellä olet pian takaisin alkuperäisessä tilanteessa.


Kuuntele kehoasi ja jaksamistasi. Mikäli keho huutaa lepoa, olet nukkunut huonosti ja stressi piinaa, tee jotain kevyttä. Lähde metsään kävelylle, joogaa tai venyttele.


Liikunnan tulisi olla mielekästä puuhaa, antaa energiaa ja tuoda iloa. Tuntuuko ettei vuosien takainen lempilaji enää innosta? Kokeile jotain täysin uutta! Ota ystävä mukaan ja aloittakaa yhdessä uusi harrastus. Treenikaverin- tai porukan hankkiminen on muutenkin järkevää, jotta voitte kannustaa toisianne tiukan paikan tullen ja iloita onnistumisista yhdessä!


Tsemppiä liikunnan aloittamiseen!


-Marianne


bottom of page