top of page
  • Writer's pictureMarianne Särkiniemi

Marjaisa chiapudding pelastaa aamun kuin aamun

Pitkät aamut, sekä terveelliset ja raikkaat aamupalat ovat melkein parasta mitä tiedän. Olen aamuihminen ja yleensä jo edellisenä päivänä alan suunnittelemaan seuraavan aamun aamupalaa.


Arkisin arvostan helppoja ja nopeita aamupaloja, viikonloppuisin on yleensä aikaa panostaa hieman enemmän. Tämä marjaisa chiapudding on sekä helppo, nopea, terveellinen, että super hyvää! Tällä lähtee taatusti aamu käyntiin, kokeile vaikka!Tuorepuurot ja chiapuddingit on helppoa arkiruokaa, koska ne voi (ja kannattaa) tehdä edellisenä iltana, jotta aamulla jääkaapissa odottaa valmis aamupala. Chian siemenet sitovat itseensä 9-kertaisen määrän nestettä, joten niitä kannattaa liottaa nesteessä ainakin 15-60 minuuttia ennen syömistä.


Chian siemenet ovat hyvä lisä aamupalaan jo niiden terveellisyydenkin vuoksi. Ne sisältävät antioksidantteja, E-vitamiinia, runsaasti kuituja ja ovat hyvä Omega-3 rasvahappojen lähde.


Odotan jo kesää ja ulos katettuja aamupaloja! Olimme tammikuun ajan pimeyttä paossa Espanjassa ja siellä kelpasi aloittaa päivänsä vähän aurinkoisemmissa maisemissa.Ohjeesta loihdit reilut annokset kahdelle.


Chiapudding:


1 rkl maapähkinävoi (sokeroimaton, 100% maapähkinä)

1 banaani muussattuna

4 rkl chian siemeniä

n. 60g kaurahiutaleita

kauramaitoa

125g maustamatonta luomujugurttia


Marjamousse:


n. 300g marjasekoitusta (mustikoita, vadelmia, mansikoita, herukoita)

+ Whey-proteiinia (n. 1 mitallinen/40g)


Pinnalle:

Saksanpähkinöitä, vadelmia, karhunvatukoita, banaania


Ohje:

1. Tee ensin chiapudding, koska siementen pitää turvota hetki ennen käyttämistä. Voit tehdä tämän myös edellisenä iltana valmiiksi odottamaan. Sekoita kaikki aineen keskenään kulhoon ja laita hetkeksi jääkaappiin (15-60min tai yön yli).

2. Sekoita marjat (voit käyttää pakasteparjoja tai tuoreita) blenderissä, jotta marjamoussesta tulee tasainen. Lopussa lisää halutessasi proteiinijauhe.

3. Voit kasata puddingista ja moussesta joko kerroksia tai laittaa lautaselle. Päälle lempimarjojasi ja pieni kourallinen saksanpähkinöitä.

4. Nauti!


Mikäli arvostat aamuisin vieläkin nopeampaa toimintaa, eikä annoksen asettelulla niin ole väliä, niin sekoita kaikki (puddingin ja moussen) ainekset illalla keskenään ja aamulla odottaa marjaisa chiapudding kaapissa! Nam!

Vinkki: mikäli teet marjamoussea runsaammin kuin ohjeessa, riittää siitä myös iltapäivän smoothieksi! Kun olet ottanut sopivan määrän chia-vanukasta varten, voit tehdä smoothiesta hieman juoksevampaa lisäämällä pienen lorauksen vettä/mehua/kauramaitoa.


Saat annoksesta maidottoman vaihtamalla luomujugurtin esimerkiksi kaura-tai soijajugurttiin.


Mikäli hurahdat chian siemeniin, niin kannattaa pitää mielessä että chian siemenien saantisuositus on 1-2rkl/päivässä. Suurina määrinä ne voivat ohentaa verta (suuren Omega-3 määrän takia), mikä kannattaa pitää mielessä jos olet esim. leikkaukseen menossa. Siemenet saattavat alentaa verenpainetta liikaa (etenkin vanhuksilla). Normaalikäytössä näistä tuskin tarvitsee olla huolissaan :).Laitahan ohje testiin ja kerro mitä tykkäsit!


-Marianne


bottom of page